Háromdimenziós gyalogátkelőhely

➡️Dorog egyik legforgalmasabb útszakaszán, az Iskola utcában háromdimenziós zebrát szeretne megvalósítani a Dorogi Városi Baleset-megelőzési Bizottság. Már az engedélyeztetési folyamatnál tartanak, amelynek végén várhatóan 2020. tavasszal festik fel a különleges útburkolati jelet.
Az utcában található a Nipl Stefánia uszoda, a sportcsarnok, egy játszótér valamint a Petőfi-iskola is, így jelentős ott a gyerekforgalom. Az útszakaszon most is van egy hagyományos zebra, ám ezt szeretnék még biztonságosabbá tenni egy látványos megoldással. Az útszakaszhoz már kitettek egy 30 kilométer per órás korlátozó közúti táblát.

➡️Málnás Zsolt rendőr alezredestől, a bizottság titkárától megtudtuk, hogy a 3D zebra tervei már elkészültek, jelenleg az engedélyeztetési folyamatnál tartanak. Ennek első lépéseként a Magyar Közúttól kértek és kaptak állásfoglalást. A Közúttól pozitív visszajelzés érkezett, amely szerint az új típusú zebra megvalósítása nem ütközik jogszabályba. Ezután az út fenntartójához, a dorogi önkormányzathoz fordulnak engedélyért. Az engedélyeztetési folyamat az alezredes szerint következő év elején zárul majd, a zebrát legkorábban tavasszal festik fel.

➡️Az alezredes külföldi példákat tudott hozni, ahol bevált a a három dimenziós gyalogátkelőhely. Egy bizonyos szögből és távolságból tényleg olyan, mintha valami kiemelkedne az útból, de a tervek szerint a zebra előtt 50 méterrel már felfestés és tábla figyelmezteti az autósokat a különleges útburkolati jelre. Így a sofőrök felkészülhetnek az optikai csalódásra. A jelzés természetesen előbb lesz kitéve, mint hogy az autós érzékelné a 3D hatást.
Varga Tibor, a Varga&Varga Forgalomtechnika ügyvezetője, a leendő kivitelező cég vezetője elmondta, hogy már próbaként felfestettek és teszteltek egy zebrát egy használaton kívüli iparterületen. Mint elmondta, a zebra tervezése aprólékos munkát igényel, hiszen erre nincs egy sablon, mint egy hagyományos zebra esetében.
A zebrát egy kopásálló hidegplasztik tartós útburkolati festékkel viszik fel az útra, amely 2 milliméterre emelkedik ki az út síkjából. A felfestés kap egy réteg üveggyöngyöt is, ez a fényt veri vissza.

Forrás: KEMMA.hu