Alapvető ellenőrző lista az autóvezetés újratanulásához.

Egy kis pihenő után autót vezetni ijesztő lehet, de megfelelő felkészültséggel és hozzáállással újra megtanulhatsz magabiztosan vezetni. Ezzel a nélkülözhetetlen ellenőrző listával azonnal visszatérhetsz az utakra minden további stressz nélkül.

Mielőtt belevágsz az autózás izgalmas világába érdemes néhány dolgot felfrissíteni, vagy éppen újratanulni. Az egyik legfontosabb, hogy vedd át újra az alapokat.

Frissítsd a tudásodat közlekedési szabályokkal, táblákkal és a jelzésekkel kapcsolatban.

Ha teheted vegyél egy új kiadású KRESZ könyvet, nézd át a legfontosabb szabályokat és tanuld meg a táblák jelentéseit. Erre mindenképpen szükséged lesz a biztonságos közlekedés érdekében. Arról nem is beszélve, hogy a félelem és a bizonytalanság legfőbb forrása a NEMTUDÁS. Ezért, ha nem vagy tisztában a szabályokkal és a táblák jelentéseivel, akkor állandó félelmet és bizonytalanságot fogsz érezni autóvezetés közben.

Vedd át a gyorsítás és fékezés alapjait.

Keress egy szimpatikus oktatót, vagy egy nagyon türelmes és rutinos barátot, akivel gyakorolhatod az autóvezetés legfontosabb manővereit. Ezek a manőverek az elindulás, gyorsítás, lassítás és megállás. Amíg ezek nem mennek „becsukott szemmel” addig ne is gondolkodj abban, hogy egyedül részt veszel a forgalomban. Ha ezek már jól mennek, akkor jöhet a következő szint.

Gyakorold a párhuzamos parkolás és a merőleges parkolás technikáit.

Hiába tudsz elindulni és megállni, ha nem tudsz jól parkolni, nem fogod használni az autódat. A városi közlekedés alapvető feltétele, hogy jól tudj parkolni. Ezt egyedül gyakorolni nem nagyon érdemes, mert kis hibázás esetén is könnyen okozhatunk kárt a saját, vagy akár mások autójában is. Arról nem is beszélve, hogy jó alapok és megfelelő technika nélkül nagyon nehéz bármit is jól csinálni. Ezért nem javaslom ezt a részt sem autodidakta módszerrel gyakorolni.

Ha már jól megy a közlekedés és nem okoz problémát a parkolás sem, akkor jöhet a saját autós vezetés. „Indul az utazás.” De mielőtt valóban útra kelnél, ne feledkezz meg az alábbi tudnivalókról sem.

Parkolás - gyakorló vezetés

Ismerkedj meg a jármű biztonsági funkcióival!

A jármű biztonsági funkcióinak megismerésére szánt néhány perc fontos lépés a vezetés újratanulásának útján. A biztonsági öveket, a fékeket, a fényszórókat és a villogókat kötelező tudni, de ne feledkezz meg más funkciókról sem, például a sávtartást segítőről, ha az autód rendelkezik ilyennel. Szánj rá időt, hogy megértsd, mit csinálnak egyes funkciók, és hogyan használd őket a maximális biztonság érdekében az úton.

Fontos, hogy mielőtt elindulsz az autóddal, végezz el néhány alapvető ellenőrzést a biztonságod és a kellemetlen meglepetések elkerülésének érdekében. Ez mindössze 1-2 percet vesz igénybe, de rengeteg kellemetlenségtől és felesleges kiadástól kímélhet meg.

Az első és legfontosabb, hogy járd körbe az autódat mielőtt beülsz. Ellenőrizd, hogy a kerekek nincsenek-e leeresztve. Ha lapos gumikkal indulsz el, nem jutsz messzire és sokba kerül a helyszíni javítás. Ilyenkor azt is lecsekkolhatod, hogy nem-e húzták meg az autódat a parkolóban, hogy később ne kelljen találgatnod, hogy hol és mi történt vele.

Miután beültél és elindítottad a motort, kapcsold be az elakadásjelzőt (piros háromszög kapcsoló a műszerfalon), kapcsold be a világitást (a kormány bal oldalán találod, vagy az indexkacsolón, vagy a műszerfalon) és ismét járd körbe az autót ellenőrizve, hogy minden lámpád és minden index működik-e.

Fontos, hogy a fékrendszer jól működjön.

Elinduláskor ellenőrizd a fékhatást is. Ezt úgy tudod tesztelni, hogy mielőtt bele lendülnél a vezetésbe, csinálj egy két fékezést (persze úgy, hogy másokat ezzel ne tarts fel és ne veszélyeztess) és figyeld a fékhatást. Ha nagyon hangos vagy nem elég intenzív akkor csak óvatosan közlekedj és keress meg minél előbb egy szervízt, hogy ellenőrizzék a fékrendszer állapotát. Sok baleset okozója a fékrendszer elégtelen, vagy rossz működése.

Ne hagyd, hogy bepárásodjon a szélvédőd.

Esős, párás időben mindenképp klímával fűts, hogy ne párásodjanak be az ablakok és a szélvédő. Fontos, hogy minden irányba jó kilátásod legyen. Ez növeli a biztonságérzetedet is! Az autók fűtésrendszere típustól és márkától függően változik. Vannak manuálisan állítható, digitális és automata-többzónás rendszerek. Ezeket mindenképp tanulmányozd és ismerd meg jól, hogy ne vezetés közben kelljen találgatnod, hogy hol és mit kell kapcsolni szükség esetén.

Sávtartó rendszerek, sávváltást segítő rendszerek és tempomat.

Egyre több autóban megtalálhatóak ezek a biztonságtechnikai és kényelmi kiegészítők. A sávtartó rendszer használata nagyon nagy biztonságot jelent az autópálya használata közben. Fáradtság vagy figyelmetlenség esetén segít, illetve megakadályozza, hogy átsodródjunk a másik sávba. A sávváltást segítő rendszer jelzi, ha túl közel vagy már épp mellettünk van egy másik autó. Ilyenkor a visszapillantó tükörben narancssárgán világít egy figyelmeztető ikon (háromszög formájú). Ha ezt látod ne akarj sávot váltani. Várd meg amíg lesz lehetőséged a biztonságos sávváltásra. A tempomat használatát csakis és kizárólag tapasztalt autóvezetőknek ajánlom. Használata főleg autópályán könnyíti meg az autóvezető dolgát.

Az autóvezetés nagy szabadságot ad, de soha se feledkezz meg róla, hogy az emberi tényező adja a legnagyobb biztonságot.

VezessJol - Bányai László
Bányai László

A VezessJol alapítója és tulajdonosa
Személyi Coach és Tréner