Előnyük és hiányosságuk tényezői – 1.rész

Miért félnek egyes emberek az autóvezetéstől?

Az autóvezetéstől való félelem több okból is adódhat. Néhány embernek természetes vagy „szerzett” szorongása van bizonyos közlekedési eszközökkel kapcsolatban, míg másoknak olyan traumáik vagy tapasztalataik vannak, amelyek miatt nehéz megbízniuk önmagukban vagy akár másokban is.

Az autóvezetéstől való félelem lehetséges kiváltói:

Vannak, akik egyszerűen szoronganak az autóvezetéstől, amely lehet aggodalom a veszélyes helyzetek miatt, vagy azzal kapcsolatos érzés, hogy nincs teljes kontrollja az események, vagy saját gondolatai felett.

A traumatizált csoportba tartoznak azok, akik korábban autóbalesetet szenvedtek, vagy hozzájuk közel álló személyek vesztették életüket közúti balesetben. A Trauma „élmény” miatt az autóvezetés számukra kellemetlen érzésekkel társulhat, ami miatt nem tudják az autóvezetést megbízhatónak és biztonságosnak tekinteni, érezni.

Aki zárt térben szorong, annál szintén romlik a megfelelő autóvezetői teljesítmény, és nő a félelem érzése.

Ami viszont a leggyakoribb, az a tudás hiánya! Nem tudják eléggé a KRESZ-t, az autóvezetés elméletet, a biztonságos technikai autóvezetés alapjait, és ebből adódóan önbizalmuk sincs!

Az autóvezetéstől való félelem nem csak pszichológiai, hanem fizikai hatásokkal is járhat. Az autóvezetési szorongások az emberek életminőségét is ronthatják, mivel azok korlátozhatják az életükben elfoglalt szerepek számát és a tevékenységek körét.

Mi kell ahhoz, hogy magabiztosan tudj autót vezetni?

A magabiztos autóvezető maximálisan tisztában van az autó vezetésével kapcsolatos szabályokkal, saját és autója tudásával, valamint önbizalmával. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy milyen lépéseket kell tenned ahhoz, hogy magabiztosan tudj autót vezetni:

1.) Jogosítvány: Első lépésként meg kell találnod azt a megbízható autósiskolát, ahová szívesen jársz autót vezetni. Az autóvezetői képzés során megtanulhatod a közlekedési szabályokat (KRESZ), az autóvezetés technikáit és az autó biztonságos használatának alapelveit. Tehát elsajátíthatod az autóvezetői kompetenciák egy részét.

2.) Gyakorló vezetés: Az autóvezetés gyakorlása rendkívül fontos a magabiztos vezetéshez. Az autósiskolai oktatás után folytatnod kell az autóvezetést, hogy gyakorlati tapasztalatot szerezz. Minél többet vezetsz, annál magabiztosabb leszel. Ha kevésnek érezted az autósiskolában levezetett órákat, és bizonytalanul indulsz neki a forgalomnak, mindenképp javasoljuk a szakemberrel való gyakorlást!

3.)Ismerd az autód: Fontos, hogy ismerd az autódat és az abban található funkciókat, vezérlőelemeket. Az autóvezetéshez szükséges képességek mellett meg kell ismerni az autód műszaki jellemzőit, pl. a fékek működését, az autó méreteit és a biztonságos vezetéshez szükséges sebességtartományt.

4.) Tervezz előre: Az autóvezetés magabiztosságának megőrzéséhez fontos, hogy tervezd meg előre az utadat. Ismerd meg a városod és a közlekedési szabályokat, és tervezd meg az útvonaladat az adott cél eléréséhez. Az előzetes tervezés segít elkerülni azokat a helyzeteket, amelyekben bizonytalan és stresszes lehetsz.

5.) Figyelj a részletekre: Az autóvezetés során fontos, hogy folyamatosan a jelenben légy. Kerüld az olyan tényezőket, amelyek elvonhatják a figyelmedet az útról, például a mobiltelefon használatát. Az autóvezetés során figyelj az úton történő eseményekre, a közlekedési táblákra és a körülötted lévő autók mozgására.

6.) Tanulj a hibáidból!

Nézd meg Bányai László videóját, ahol az autóvezetői kompetenciák előnyeit mondja el. Ha még hezitálsz a gyakorló vezetés és a vezetéselmélet (VezessJol módszertan) ismétlésén, ez a videó Neked szól! A VezessJol-nál lehetőséged van online oktatáson is részt venni.

Milyen veszélyeket rejt, ha nem ismered az autóvezetői szabályokat?

Ha valaki nem ismeri az autóvezetői szabályokat, az súlyos veszélyeket jelent a saját és mások biztonságára nézve.

Az autóvezetési szabályok betartása nélkül növekszik az esélye annak, hogy balesetet okozol. Az autóvezetésre vonatkozó szabályok megváltozhatnak, és fontos, hogy naprakész legyél ezekkel a változásokkal kapcsolatban. Ha nem vagy tisztában a szabályokkal, akkor könnyen előfordulhat, hogy megszeged azokat akaratod ellenére. Ilyen esetekben jogi következményekkel kell számolnod, ez lehet büntetés vagy akár a jogosítványod elvétele is. A KRESZ hiányos ismerete révén előfordulhat, hogy érzelmi,  fizikai, anyagi károkat okozol másoknak vagy magadnak. A tudatlanságodból fakadó stresszes helyzet miatt leszel bizonytalan, ideges és dekoncentrált.

Autóvezetői kompetenciák

Autóvezetésnél miért előny a jó térlátás?

A jó térlátás rendkívül fontos az autóvezetés során, mivel az segít az autósoknak megfelelően értékelni az aktuális helyzetet az úton, időben felismerni a veszélyeket, és megfelelően reagálni azokra.

Biztonság: A jó térlátás segít, hogy lásd a környezetedet, más gépjárműveket, gyalogosokat, kerékpárosokat és egyéb akadályokat, így időben felismerheted az esetleges veszélyes helyzeteket és megfelelően reagálhatsz azokra.

Kényelem: A jó térlátás az autóvezetést kényelmesebbé teszi, mivel nem kell folyamatosan koncentrálni az útra és a vezetésre. Ez javítja a vezetési élményt és csökkenti a stresszt. Csak, hogy egy példát mondjak: a parkolás is könnyebb, még a nehezen megközelíthető helyeken is.

Hatékonyság: A jó térlátás segíti az autósokat abban, hogy hatékonyabban vezessék autójukat, mivel időben felismerik az úton történő változásokat, például forgalmi dugókat, és így könnyebben kiválaszthatják a legmegfelelőbb útvonalat.

Az ok-okozat felismerése miért fontos az autóvezetésnél?

Az ok-okozat felismerése rendkívül fontos az autóvezetés során, mivel lehetővé teszi az autósok számára, hogy időben észrevegyék a veszélyeket, megelőzzék a baleseteket és hatékonyan reagáljanak a változó vezetési körülményekre.

Veszélyek felismerése: Az ok-okozat felismerése lehetővé teszi számodra, hogy időben tudj reagálni a vészhelyzetekre. Például, ha egy autó lassít, felismerd, hogy előtte valami történik, Ő erre reagált és Neked ennek megfelelően kell cselekedned.,

Baleset megelőzése: Az ok-okozat felismerése segíthet megelőzni a baleseteket. Ha tudatosul benned, hogy előtted valami veszélyes helyzet alakul ki, például, ha egy másik autó hirtelen kihajt eléd az útra, akkor megfelelően reagálhatsz, és elkerülheted a balesetet.

Hatékony vezetés: Az ok-okozat felismerése segíthet hatékonyabban vezetni. Ha értelmezed, hogy mi okozza az adott szituációt, akkor könnyebben reagálhatsz rá jól, így biztonságosabban és hatékonyabban vezethetsz.

Miért fontos az autóvezetésnél a megfelelő technikai tudás?

A vezetési készségek, a járművezetési technikák és a jármű működésének ismerete elengedhetetlen biztonságos és hatékony autóvezetéshez. 

A megfelelő technikai tudás biztosítja, hogy biztonságosan tudj vezetni, és hatékonyan tudj reagálni a változó vezetési körülményekre. A közlekedés során előforduló hibák és hibás manőverek gyakran balesetekhez vezetnek, így a megfelelő technikai tudásod megfelelő alkalmazása segíthet elkerülni ezeket a helyzeteket, továbbá segíthet neked abban, hogy kényelmesen és hatékonyan vezesd az autód.

Az autóvezetés során gyakran előfordulhat, hogy kényelmetlenül érzed magad az autóban, és nehezen tudod kezelni a járművet, ha nem rendelkezel megfelelő technikai tudással. Ezen tudás alkalmazása támogat abban is, hogy gazdaságosabban tudd vezetni az autód. Ha tudod, hogyan használd helyesen az autót, akkor például csökkentheted az üzemanyag-fogyasztást, és ezzel pénzt takaríthatsz meg.

Miért fontos a megfelelő önbizalom az autóvezetésnél?

Az autóvezetés során a megfelelő önbizalom rendkívül fontos, mivel ez az, ami segíti az embereket abban, hogy magabiztosan és hatékonyan vezessék az autót.

A megfelelő önbizalmad eredményezi, a magabiztos és hatékony reakciódat, a változó vezetési körülményekre. Ha alacsony az önbizalmad, az gyakran vezet bizonytalansághoz, kapkodáshoz és  ezek miatt nem tudod megfelelően kezelni a járművet sem. Érdemes megemlíteni az időveszteséget is, mely abból fakadhat, hogy nem mersz határozott döntéseket hozni és cselekedni.

Az autóvezetés során gyakran előfordulhatnak stresszes helyzetek. Ilyen amikor pl. egy szabájtalankodó autóvezető miatt, forgalmi eltereléseknél, balesetnél, megfelelő önbizalom nélkül nem tudsz hatékonyan reagálni. A megfelelő önbizalom segíthet neked abban, hogy nyugodtan tudd kezelni a stresszes helyzeteket, és hatékonyan tudj cselekedni.

VezessJol - Bányai László

Bányai László

A VezessJol alapítója és tulajdonosa / Személyi Coach és Tréner

Az autóvezetői kompetenciákkal kapcsolatban további információkhoz juthatsz a cikk folytatásából.