– Előnyük és hiányosságuk tényezői –

Autóvezetés közben miért szükséges a jó helyzetfelismerés?

Az autóvezetés közbeni helyzetfelismerés az egyik legfontosabb készség. Ha felismered az előtted lévő forgalmi helyzetet és figyeled a körülötted lévő környezetet, akkor ezekre megfelelően tudsz reagálni. Alapja az előrelátás és a megfelelő felkészültség, melyek az alábbiak:

1.) A jármű: Fel kell mérned a járművet, amelyet vezetsz. Fontos, hogy figyelj a járműved állapotára, például a műszerfalon lévő jelzésekre, az üzemanyagszintre, a fék és az ablaktörlő rendszer működésére. Ha a járművel valami nem megfelelő, akkor azonnal reagálni kell rá.

2.) A környezet: Figyelembe kell venned az időjárást, az útviszonyokat és a környezetet. Például, ha az út nedves vagy jeges, akkor a vezetés veszélyesebb lehet, ezért csökkentened kell a sebességet, hogy megfelelően tudj reagálni az esetleges balesetveszélyre. Figyelned kell a különböző jelzésekre és a közlekedési jelzőtáblákra, és szükség esetén változtatnod kell a vezetési stílusodon, az adott helyzethez igazítva.

3.) A forgalom: Figyelned kell a körülötted közlekedőkre és járművekre. A követési távolságnak megfelelőnek kell lennie, és meg kell próbálnod előre észrevenni az esetleges balesetveszélyt, például egy veszélyes előzést, és megfelelően kell reagálnod rá. Szemmel kell tartanod az út menti jelzőtáblákat, a jelzőlámpákat, és a közlekedési helyzetnek megfelelően kell dönteni a további útvonalról.

Miért fontos a döntésképesség?

Az autóvezetés során számos döntést kell hoznod, amelyek befolyásolják az autó és az utasok a biztonságát. A döntésképességet befolyásoló tényezők közé tartozik az éberség szintje, a stressz, a fáradtság, az alkohol vagy kábítószer hatása, az érzelmi állapot és az általános egészségi állapot.

Fontos döntést hozol meg akár egy sárgára váltó lámpánál is. Megállsz vagy átmész?

Döntéseidet mindig annak megfelelően hozd meg, hogy tisztában vagy annak következményeivel.

Az éberség szintje a legfontosabb tényező a döntéshozatal során. Az alvás hiánya, a hosszú vezetés, az éjszakai vezetés, az alacsony vércukorszint és az egyéb egészségügyi állapotok, negatív hatással lehetnek az éberségedre. A stressz és a fáradtság szintén csökkentheti a döntésképességet és a reakcióidőt, hogy az alkohol és kábítószer hatását ne is említsük. Nagyon fontos, hogy soha ne vezess alkohol vagy kábítószer hatása alatt. A legjobb esetben csak a jogosítványodat veszítheted el, a legrosszabb esetben pedig a mások és saját életedet teszed kockára.

Ha valamilyen tényező, például az éberség szintje, a stressz vagy az érzelmi állapot, befolyásolja a döntésképességedet, akkor jobb, ha nem vezetsz, amíg jobban nem érzed magad.

Ha szeretnéd felmérni, milyen szinten állsz most az autóvezetői kompetenciáiddal, akkor a felmérő óránk Neked szól.

Ez nem egy gyakorló vezetés óra, ezen az órán azt nézzük meg, hogy mi megy már jól és min lehetne még fejleszteni.

Miért elengedhetetlen a gyors reagálás?

Gyors reagálásra van szükséged, ha például változik az útviszony, ha egy másik jármű hirtelen eléd kerül vagy ha egy gyalogos, kerékpáros vagy állat lép az útra.

A gyors reagálás segíthet abban, hogy elkerülj egy balesetet, vagy minimalizáld annak hatásait. Ehhez jó reflexekre és az autó irányításának képességére van szükség.

A gyors reakcióidő lehetővé teszi számodra, hogy időben reagálj egy veszélyhelyzetre, és ennek megfelelően vezesd az autót. Azonban a gyors reakcióidő csak egy része annak, hogy biztonságosan vezess.

Fontos, hogy folyamatosan figyeld az utat, az útviszonyokat és az előtted haladó járműveket.

Nézd meg Bányai László Személyi Coach és Tréner videóját, melyben az autóvezetői kompetenciák előnyeit mondja el.

Ha már Te is eldöntötted, hogy eleged van a stresszes vezetésből, és szeretnél fejlődni – SEGÍTÜNK!

Miért jó az előrelátás az autóvezetés során?

Az előrelátás, egy nagyon fontos képesség. Ezzel a készséggel előre tudod érzékelni és megelőzni a lehetséges veszélyeket az utakon. Az előrelátás képessége az autóvezetés során fokozatosan fejlődik, és gyakorlással és tapasztalatszerzéssel lehet javítani.

Legyél tisztában a jármű környezetével: Figyeld a járművek mozgását, a gyalogosok és kerékpárosok jelenlétét, valamint a közlekedési jeleket és táblákat. Használd a visszapillantó tükröket!

Ne siess: Engedd, hogy az agyad feldolgozza az előtted lévő helyzeteket. Ha hirtelen döntéseket hozol, akkor könnyen rosszul értelmezheted a jeleket. Ha lassabban vezetsz, több időd van reagálni az előtted lévő veszélyekre. Emellett a lassabb sebesség csökkenti az ütközés erejét is.

Használd az irányjelzőt: Az időben történő jelzés segíti a körülötted haladókat. Látják  hogy melyik     irányba akarsz kanyarodni, melyik irányba akarsz sávot váltani.

Legyél tudatában az időjárási körülményeknek: Az időjárás hatással lehet az útviszonyokra, ezért fokozottan figyelj az időjárásra és az útviszonyokra.

Ne használj telefont, vagy más elektronikus eszközöket vezetés közben: Ez csak elterelheti a figyelmedet az utakról, ami nagyobb veszélyt jelent.

Vegyél részt vezetéstechnikai tréningeken, segítségükkel gyakorolhatsz, fejlesztheted a tudásodat.

Miért fontos, hogy reagáljunk másokra, a többi közlekedésben résztvevőre?

Meg kell értened, hogy mások hogyan lehetnek hatással az adott forgalmi helyzetre. Ez segít abban, hogy megfelelően reagálj, és hogy biztonságosan vezess.

Tartsd szem előtt az utat: Az autóvezetés közben mindig figyeld az utat és a körülötted lévő forgalmat, hogy észrevehesd az esetleges veszélyeket, és időben tudj reagálni rájuk.

Tarts megfelelő követési távolságot: Tarts mindig megfelelő követési távolságot a közvetlenül előtted haladó járműtől, így ha hirtelen meg kell állnia vagy lassítania, még időben tudsz reagálni.

Ne hagyd magad elvonatkoztatni: Az autóvezetés közben ne hagyd magad elvonatkoztatni az eseményektől, és ne hagyd magad elragadtatni az érzelmektől vagy a stressztől. Ne használd a mobilodat vezetés közben.

Ne hagyj ki semmilyen információt: Az autóvezetés közben fontos, hogy ne hagyj ki semmilyen információt. Ne hagyd figyelmen kívül a közlekedési jelzéseket, a járművek jelzéseit vagy a járművek mozgását.

Tanulj az előző tapasztalatokból: Az autóvezetés során felmerülő helyzetekből tanulj, és alkalmazd a tapasztalatokat a jövőben. Ha tanulsz az előző tapasztalatokból, hatékonyabb és biztonságosabb vezetővé válhatsz.

04. 18. I  Budapest   Bányai László I  Autóvezetői kompetenciák 2. rész  

Ha nem olvastad még az Autóvezetői kompetenciák 1. részét, akkor jó szívvel ajánljuk!

VezessJol - Bányai László

Bányai László

A VezessJol alapítója és tulajdonosa / Személyi Coach és Tréner