Ahogy a világ számos országában, úgy Magyarországon is kötelező az elsősegély tanfolyam elvégzése a jogosítványhoz. 

Amíg nem kerülsz olyan helyzetbe, hogy szükséged legyen rá, nem tudhatod, hogy hogyan fogsz reagálni. Mindegy, hogy közlekedési- vagy háztartási baleset, még csak az sem kell, hogy veled történjen, elég ha látod. A gyors és biztonságos reagálás a legfontosabb.  

Jogosítvánnyal a zsebedben biztos, hogy részt vettél elsősegély tanfolyamon, és bár sose legyen szükség arra, hogy használd az ott tanultakat, nem árt néha-néha feleleveníteni az ott elhangzottakat. Ennek megvalósítására rengeteg lehetőséged van manapság; klasszikus módon tájékozódhatsz könyvekből, de az interneten is hasznos információkhoz juthatsz. Véleményem szerint az a leghasznosabb, ha időnként részt veszel elsősegély tanfolyamon. Lehetőséged van arra is, hogy a VezessJol-nál havonta megrendezésre kerülő interaktív workshop alkalmával meghallgass néhány orvosi tanácsot, kifejezetten autóvezetőkre szabva.

Néhány dolgot megosztok itt is veled, amit könnyedén tudsz hasznosítani, ha olyan helyzetbe kerülsz, ahol neked kell segítséget nyújtani, akár amiatt, mert nincs más a közelben, akár azért, mert te vagy rá egyedül képes.

A legfontosabb: tudsz segíteni!

De fontos tudnod azt is, hogy még ha azon emberek közé tartozol is, akik már akkor is rosszul vannak a különböző sérülések látványától, ha azt csak képernyőn látják, ha igazán szükség van rá, ők is felül tudnak emelkedni ezen a problémán, és igenis képesek a segítségnyújtásra.

Tegyük fel, hogy elsőként érkezel egy baleseti helyszínre.

Az első dolog: A BIZTONSÁG

Gondoskodj arról, hogy a saját testi épséged megmaradjon, ehhez elengedhetetlen, hogy biztonságos környezetben legyél, biztonságosan tevékenykedhess. Egy baleseti helyszínen rengeteg veszélyforrás lehet; ami biztosan van: éles tárgyak a roncsolódott járművekből, amelyek könnyen sérülést okozhatnak, ha nem vagy elég körültekintő. Ezenkívül tűz-és robbanás veszély is lehet egy ilyen helyszínen, sőt veszélyes anyagok is kerülhetnek a környezetbe, amennyiben olyan anyagot szállító jármű is része a balesetnek. A tanulság: alaposan nézz szét, és vigyázz a saját testi épségedre, hogy a mentősöknek veled legalább ne kelljen foglalkozni!

A második: HÍVJ SEGÍTSÉGET!

Miközben a saját biztonságodról gondoskodsz, ne feledkezz meg arról, hogy segítséget hívj! Ehhez nem árt tudnod, hogy hol vagy. Városon kívül  pl. melyik út, melyik szakaszán, vagy utca -név, -házszám. Budapesten a kerületről se feledkezz meg, mert pl. Dózsa György út minden kerületben van.

Harmadik: NYÚJTS SEGÍTSÉGET!

Hogyan tudsz segíteni a sérülteken? Itt kell, hogy visszaemlékezz az elsősegélynyújtó ismereteidre.

A kötelezően az autóban lévő elsősegély doboz hatalmas segítséget tud nyújtani. Az eszközök amik benne el vannak helyezve, direkt vannak ott, használd őket!

Mindegyik dobozban van rajzos és írásos segítség is, hogy mit mire és hogyan használj. 

Az egyik legsúlyosabb következményekkel járó dolog egy balesetnél a súlyos vérzés, tehát ennek csillapítása alapvető feladat, hiszen egy nagy verőeres vérzésből a sérült néhány perc alatt elvérezhet. A legfontosabb tehát, hogy a vérzés helyén direkt nyomással, lehetőleg steril kötszerrel, csillapítsd a vérzést, illetve lehetőleg helyezz fel nyomókötést. Javaslom, hogy szánj néhány percet a vérzéscsillapításról tanultak felidézésére, hiszen vészhelyzetben életet menthetsz ezzel.

Szintén életmentő lehet egy eszméletlen ember stabil oldalfekvő helyzetbe segítése, ezt már néhány egyszerű mozdulattal meg tudod valósítani.

Akkor is tudsz segíteni, amikor valaki a klinikai halál állapotába kerül. Ilyen esetben a legalapvetőbb életmentő eljárás a szívmasszázs. Itt is a gyors reagálás a döntő, szó szerint életet ment. Ne félj attól, hogy rosszul  csinálod, hiszen rontani nem tudsz ezen az állapoton! 

Az OMSZ alábbi két videója remek segítség, hogy felfrissítsd, amit erröl tanultál, a dallam könnyen eszedbe jut,  és bátrabban mersz tenni.

Nem csak baleset történhet…

Azon kívül, hogy baleseteknél segítséget nyújtasz, egyéb problémák miatt is szükséged lehet elsősegély ismeretekre. Előfordulhat ugyanis, hogy utazás közben akár te, akár utasod valamilyen okból kifolyólag rosszul lesz. Ilyenkor az első lépés az legyen, hogy biztonságosan félre állsz.

A rossz közérzetnek rengeteg oka lehet, (pl. vércukorszint, vérnyomás ingadozás, migrén stb.) emiatt részletekbe menően itt nem tudom kifejteni a teendőket, arra viszont szeretném felhívni a figyelmedet, hogy vannak olyan esetek, amikor nem szabad húzni az időt, minél előbb mentőt kell hívni. Ide tartozik a hirtelen kialakuló légszomj, mellkasi fájdalom, eszméletvesztés, beszédzavar, illetve valamely végtag(ok) bénulása.


Amennyiben neked vagy utasodnak ismert allergiája van, arról bármilyen tájékoztatót könnyen megtalálható helyen helyezz el. 

Okostelefonod orvosi és vészhelyzeti adatait töltsd ki. Sokat segíthet a szakembereknek akkor, ha eszméletedet veszted. Szánd rá azt a pár percet, amíg kitöltöd.

 

Ne feledd, hogy már kis idő- és energiaráfordítással is nagyon sokat tanulhatsz arról, hogyan segíts baj esetén akár szeretteiden is. Emiatt javaslom, hogy lehetőleg „éleszd újra” elsősegély ismereteidet! 

Üdvözlettel:

Dr. Varga Annamária