Ügyfeleink számos alkalommal teszik fel nekem és kollégáimnak is a kérdést.

Milyen autót vegyek magamnak?

Nagyon sokan tanácstalanok ezzel kapcsolatban főleg, ha az adott személynek nincs semmilyen tapasztalata az autóvezetés terén. Az igazság az, hogy nem is olyan könnyű ezt eldönteni.

Milyen autót vegyek? Milyen autó illik hozzám?

Ott van először is a saját elgondolásunk, aminek persze nincs semmilyen tapasztalásból származó alapja. Csak simán tetszik valamelyik márka, mert pl. „ilyen van a szomszédnak is”, vagy „ilyennel vitt a barátnőm múltkor, amikor kirándulni mentünk”, a reklámban tök jól nézett ki stb. Ott van a sok „segítőkész” barát, akik mind megmondják a tutit, de persze ahányan, annyi félét javasolnak.

Aztán ott vannak az iránymutató szülők, vagy éppen a párunk, akik adott esetben még az autónk finanszírozásában is részt vállalnak. Hát persze, hogy nekik is megvan a saját elképzelésük, hogy milyen autót kéne venned. Ez mind szép és jó. Mármint, hogy ennyi ember akar segíteni és teszik ezt tisztán szívességből. A baj csak az, hogy mindenki a saját szubjektív érzése és tapasztalata alapján ad segítő szándékú tanácsot.

A sztori a következő:

Van egy elképzelésed, de bizonytalan vagy. Ezért megkérdezed a hozzád legközelebb álló 3-4 embert. Ők persze mind mást ajánlanak. Még jobban elbizonytalanodsz? Aztán megkérdezed a barátaidat/barátnőidet, mondjuk egy közös teázás közben. Beüt a káosz, mindenki másra esküszik és mindenki a saját élményeivel alátámasztva igyekszik meggyőzni téged arról, hogy az ő választása neked is tökéletes lesz. Mondanom sem kell, hogy végképp összeomlik minden, amit eddig elképzeltél a saját autód típusát illetően.

Aztán jön a megváltó! Jön valaki, akiről úgy hiszed, csak jó tanácsot adhat neked, hisz nagyon okos és maximálisan bízol benne. Meghallgatod és azt hiszed megoldódott minden problémád. Megmondta a tutit és még segít is neked kiválasztani és megvenni az általa javasolt autót. Minden szuper!

Amikor elkezded vezetni, úgymond belakni az autót...

1.

Hamar kiderül, hogy hiába nagy és biztonságos, te főként városban használod, ahol nehezen találsz parkolóhelyet a nagy mérete miatt. Ez sok frusztrációt okoz. Nem fogod szeretni az autódat!

2.

Már az első vidéki utadnál, vagy nyaralásnál kiderül, hogy bár nagyon cuki és aranyos a kis autód, de piszok nehezen férsz el benne a csomagjaiddal. Nem fogod szeretni az autódat!

3.

Nagyon kényelmes, jó vele utazni hosszú távon is, a parkolás is frankó. Jön az első komolyabb szerviz és rájössz, hogy inged, gatyád rámegy a magas szerviz költségekre, arról nem is beszélve, hogy hetekig áll az autód a szervizben, mert nehéz beszerezni hozzá a szükséges alkatrészeket. Gyorsan el akarod majd adni, hidd el. Nem fogod szeretni az autódat!

4.

Jó az autó mérete, szuper jó a fogyasztása, a szerviz költségek is reálisak. Mi baj lehet ebben az esetben? Mondjuk az, hogy hamar rájössz, sokkal kényelmesebb lenne egy automata váltós autót vezetni, ugyanis 90%-ban a városban araszolgatsz vele és nem is olyan nagy élmény a „váltogatás” miközben hatezerszer kell benyomnod a kuplungot naponta. Nem fogod szeretni az autódat!

Milyen autót vegyek?

Sok variációt említhetnék még, mert valóban végeláthatatlan a sor.

Ha eddig bizonytalan voltál, lehet, hogy most még inkább azzá váltál. Joggal teszed fel magadnak a kérdést, hogy akkor mi alapján válassz autót.

Amikor engem kérdeznek a válaszom mindig az, hogy sok tényezőt kell figyelembe venned mielőtt döntesz. Az okos döntéshez mindenekelőtt tudásra lesz szükséged. A tudás, tapasztalások által szerezhető meg.

Először is, rá kell jönnöd, hogy milyen a vezetési stílusod. Ehhez le kell vezetned, pár száz kilométert, városban és autópályán egyaránt. Az újrakezdők esetében ez adott, a vezetés gyakorló órák alkalmával. Akik kihagyják ezt az opciót nekik javaslom az autóbérlést mielőtt saját autót vennének. Bár ezt plusz, vagy éppen felesleges költségnek gondolhatod, de hidd el jó befektetés tapasztalatszerzés céljából.

Ha az autód nem egyezik a stílusoddal, nem lesztek “jó barátok”.

Ezeket gondold át, mielőtt autót veszel!

Ha már tudod, hogy hogyan szeretsz vezetni pl. dinamikusan/sportosan, vagy inkább megfontolt amolyan öreges tempóban, sokat segít, hogy a jó irányba indulj el.

Érdemes azt is kiderítened, hogy az autód manuális vagy inkább automata legyen. Ezzel máris sokat szűkítettél azon a bizonyos körön.

Aztán gondold alaposan végig, hogy hol fogod túlnyomó részt használni. Városban vagy inkább hosszú utakon, autópályán. Előbbinél a kisebb méret és akár az automata váltós autók felé érdemes kandikálni, utóbbinál a nagyobb felé, ami nagyobb biztonságot ad és jól lehet bele pakolni. Ennek a tényezőnek a tisztázása ismét sok autót kiejt a rostán. Ezt követően gondold végig, hogy milyen felszereltségre van szükséged ahhoz, hogy komfortosan érezd magad az autódban. Ez nagyon fontos szempont hosszú távon.

Ami még hátra van, az a szervizháttér és szerelhetőség. Erről érdemes egy-két szervizt megkérdezni. Jó, ha a végére kb. 3-4 lehetséges választás marad. Ha ez megvan, ki kell próbálni mindegyiket, mert itt már szimplán érzelmi alapon fogsz és kell is döntened.

Ha új autóban gondolkodsz akkor be tudsz jelentkezni próbavezetésre az adott márkakereskedésnél. Használt autó vásárlása esetén is ki tudod próbálni a kiszemelt típusokat az adott autókereskedésekben.

A végső kritérium, a szín. Válassz olyan színt, ami leginkább illik a személyiségedhez. Minden nap ezt a színt fogod látni amikor közelítesz az autódhoz. Fontos, hogy jó érzéssel töltsön el, amikor ránézel, mielőtt beülsz szeretett autódba. Ne siesd el a döntést, adj neki időt és várd ki türelemmel amíg rátalálsz a hozzád leginkább illő autóra.

Milyen autó vegyek? Milyen autó illik hozzám?

A legfontosabb, hogy mindig, minden esetben, te döntsd el, hogy milyen autó illik hozzád. 😉

VezessJol - Bányai László

Bányai László