Van jogsim, de félek vezetni. Nem vagy egyedül!

Rengeteg jogsi hever a fiók mélyén várva, hogy egyszer csak használni kezdjék őket. A legtöbb nem használt jogsi birtokosa azt hiszi, egyedül van azzal a problémával, hogy fél. Sokan még a családtagjaiknak, barátaiknak sem merik bevallani, hogy félnek a vezetéstől. Mi több, vannak, akik még maguknak sem.

Az egyik jó hír, hogy nem vagy egyedül, a másik pedig, hogy a vezetéstől való félelem, a vezetés élményévé formálható. Ezt azért merem ilyen határozottan kijelenteni, mert az elmúlt években, kollégáimmal karöltve több mint 2200 embernek segítettünk leküzdeni és élménnyé változtatni a vezetéstől való félelmét.

Van jogsid, de miért is nem mersz vezetni?

Számtalan oka van ennek a jelenségnek. Sokáig sorolhatnám, csak azokat, amelyekkel már személyesen találkoztam. Kezdve a gyermekkorban kialakult önbizalomhiánytól, a megfelelési kényszer okozta „vagy tökéletesen, vagy sehogy” érzésen át, a jogsi szerzés rossz tapasztalatain keresztül, a sok év kihagyás miatt megfakult tudás felismerése, hogy csak párat említsek a végtelennek tűnő listáról. A továbbiakban még mélyebben elemezzük majd az okokat. Az a legfontosabb, hogy mindenki a saját esetét megvizsgálva, beismerje magának a valódi okot. Csak őszintén, mert úgy tudunk valamitől megszabadulni, ha tudjuk, hogy mi az, amire már nincs szükségünk.

A félelem már maga az okozat. Amíg az okot nem „orvosoljuk” addig az okozatot sem tudjuk megszüntetni. A fogfájás megszüntetésére sem elég csak a fogmosás A fájó fogat előbb kezelni kell, ha szükséges akkor gyökér kezelni. Ha már maga a fog rendben van akkor a fogmosás már ellátja szerepét, megóvja a fog állagát. A vezetéstől való félelemnél is hasonló a tematika. Az okot kell megszüntetni és a gyakorlással már elérjük a kívánt eredményt.

Kurucz Adrienn: Nyúl aki nem vezet? című cikkének motiváló, inspiráló folytatását ITT olvashatod el! 

Ezért szorongsz vezetés közben!

Az autóvezetés egy nagyon komplex koordinációs feladat. Hogy értsd miről beszélek, a dobolást hoznám példának.

A dobolásnál minden végtagunk mást csinál, más ritmust üt. Mindezt úgy, hogy az összhang egy harmóniát és zenei alapot képez. Egy zenekarban a dob által létrehozott ritmust követi a többi hangszer. Az autóvezetésnél ugyanígy történnek a dolgok. Minden végtagod mást csinál, harmóniát alkotva és közben erős hatással vagy a környezetedre.

Minél kevésbé érzed a ritmust, annál kaotikusabb a hangzás. Minél kevésbé érzed az autót, annál zűrzavarosabb a közlekedésed. Ami azt jelenti, hogy veszélyes vagy magadra és másokra egyaránt. A tudatalattid (az egód) nem szeret veszélyben lenni, így minél kevésbé érzi magát biztonságban, annál erősebb ingereket ad, hogy hagyd abba azt, amit csinálsz. Szorongás, félelem, rettegés formájában.

Amaxofóbia

Az amaxofóbia nem egyenlő a rutintalansággal!

Amaxofóbia, az ókori görög amaxosból („szekér”) származó kifejezés. Jelentése, a járművezetéstől való félelem, de magától az autózástól is félhet az adott személy. Ez egy nagyon széles körben elterjedt fóbia. Az amaxofóbia jellegzetes tünetei, a remegés, az izzadás, vagy akár a pánikroham. Egyes felmérések szerint az amaxofóbia elterjedtebb, mint azt gondolnánk. A lakosság közel 33% -át érinti.

A legtöbben enyhe idegességet és szorongást éreznek a volánnál. Különösen nehéz körülmények között jelentkezik, például: éjszakai vezetés közben, zuhogó esőben, ködös időben, vagy amikor mások, különösen, amikor gyerekek vannak az autóban.

Más tényezők is közrejátszanak, mint például az önbecsülés hiánya, a közeli barátok vagy családtagok intoleráns hozzáállása. Például; egy apa vagy férj, akik nagyon dominánsok a kapcsolatban, és hajlamosak kritizálni lányuk vagy házastársuk vezetési stílusát.

Félelem a vezetéstől

Vezetéstől való félelem

Amaxofóbia

A vezetéstől való félelem (amaxofóbia) jól definiált fóbiát jelent, azaz egy túlzott és irracionális félelmet egy adott helyzettől, a vezetéstől. Ha megvizsgáljuk azokat a helyzeteket, amelyekben az amaxofóbiábn szenvedők a legjobban félnek, láthatjuk, hogy azok olyan helyzetek, amelyek a közvetlen környezet feletti ellenőrzés hiányára utalnak.

Olyan helyzeteket írnak le, amelyekben az alábbi szituációktól tartanak a legjobban, mint például:

  • a hidakon, felüljárókon való átkelés, instabil szerkezetek mellett történő haladás, nagy forgalomban való vezetés, elakadás

  • egyedül vezetés (senki sincs melletted), autózás elhagyatott helyeken

  • autópályán vagy gyors sávban való vezetés, vezetés szűk helyeken (pl. vezetés két kamion között)

  • vezetés sötét helyeken vagy alagutakban

  • félelem a parkolástól a szűk helyekre való beállástól

Úgy tűnik, hogy az amaxofóbia szorosan összefügg az önigazolás blokkolt vagy megoldatlan vágyával. Ezt felerősítik az úgynevezett túlvédő tapasztalatok, amelyek csökkenthetik annak lehetőségét, hogy az adott személyek kifejlesszék a megfelelő uralkodási és irányítási érzést a különböző helyzetekben. Ez gyakran a túlzott tilalom tapasztalásának eredménye, amelyek védelmekkel teli, társadalmi/családi környezetben történtek, oktatás céljából. Olyan „tiltó utasítások” formájában, amelyek „nem…” kezdetűek.

Az is előfordul, hogy a vezetési fóbiát egy harmadik pszichológiai összetevő is megerősíti, mégpedig a bizonytalanság és az alacsony megbecsülés abban, hogy képes kezelni egy rendkívüli vezetéssel kapcsolatos helyzetet, pl. út lezárás, parkolás, esetleges balesetek vagy viták.

Hogyan lehet megszabadulni ettől a fóbiától?

Gyakran segíthet relaxációs technikák elsajátítása, vagy a gondolkodásmód megváltoztatása. Sokat segíthet még, személyi coach illetve pszichológus is. Azonban nagy előrelépés lehet a félelem leküzdésében a vezetés gyakorlása szakember segítségével, biztonságos környezetben.

Bizonyos esetekben hasznos lehet néhány technológiai eszköz is, mint például a virtuális valóság szimulátor használata.

Életmód változás gyakorló vezetéssel

Adj esélyt magadnak, és kezdj el újra gyakorolni!

Sokan azzal hívnak fel bennünket, hogy tudunk e azon segíteni, hogy leküzdje a több éves vezetéstől való félelmét. Ez már egy óriási és talán a legfontosabb lépés a probléma megoldása érdekében. Ugyanis nemcsak, hogy szembenézel a félelmeddel, de meg is teszed az első lépést, hogy változtass rajta. Ez az a pillanat amikor azt mondod, elég! Nem akarok tovább félni, vezetni szeretnék.

Több mint 2200 olyan személy jelentkezett hozzánk az elmúlt pár évben, akik le akarták küzdeni a vezetéstől való félelmüket. Ha nekik sikerült, hidd el neked is sikerülni fog.

Ezért nem mersz egyedül vezetni!

Ahogy az gyermekkorunkban is volt, minél jobban féltünk valamitől vagy valakitől annál nagyobb szükségünk volt valakire, akiben bíztunk. Ezt a „programot” a tudatalattink mélyen elraktározta és felnőttkorunkban ugyan úgy felszínre tör, ha félünk valamitől.

Amikor félsz a vezetéstől, ugyanúgy szükséged van valakire, aki mellett biztonságban érezheted magad. Szükséged van rá, hogy ott legyen valaki, aki megerősít a döntéseidben, aki biztat, aki erőt ad a feladatok végrehajtásához, aki segít felismerni a veszélyeket és segít leküzdeni azokat.

Mit veszíthetsz, ha belevágsz a gyakorlásba?

Azért, mert felnőttünk, nem kell szégyellni, hogy félünk. Nem kell szégyellni segítséget kérni sem. Amikor szembenézel a vezetéstől való félelmeddel és megteszed a szükséges lépéseket, olyan dolgok történnek, amikre most még nem is gondolsz.

Az, hogy leküzdőd a félelmet azt jelenti, hogy megvívtad a csatádat. A legjobb harcosok magabiztosságával és önbecsülésével vértez fel ez a győzelem. 

A vezetéstől való félelem leküzdése olyan önbizalmat tud adni, ami rövid időn belül kihat az életed más fontos területeire is. 

Ilyenek például a munkahelyi kapcsolatok, a párkapcsolatok, a szülő gyerek kapcsolatok, a jobb konfliktuskezelés, a problémamegoldó készségek. Számos olyan történetünk van, amikor a nálunk gyakorlók életében, az autóvezetés félelmének leküzdését követően sorra következtek a pozitív változások az életükben. Jobb munkahely, magasabb fizetés, jobb kapcsolat a családdal, közös élmények olyanokkal, akiket addig csak ritkán láthattak, szorosabb kapcsolat a gyerekeikkel. Sok anyuka jelezte, hogy a gyerekei példaképévé vált azzal, hogy leküzdötte a félelmét és így együtt autózhatnak. 

Arról az érzésről már nem is beszélve, hogy milyen felemelő amikor az ember nincs kiszolgáltatva másoknak. Akkor, oda és azzal megy, akivel csak akar.

Mit veszíthetsz, ha jelentkezel hozzánk egy próbavezetésre?

Elárulom neked!

Többek között elveszítheted például a folyamatos halogatás okozta frusztrációdat, az önbizalomhiányodat, vagy a kiszolgáltatottság érzését. De egy valamit biztosan veszíteni fogsz, az önmagaddal szembeni kétségeidet!

VezessJol - Bányai László

Bányai László

Tréner
Ügyvezető / Tulajdonos