Figyelemzavaros vagyok. Vezethetek autót?

A figyelemzavar, más néven ADHD, Attention Deficit Hyperactivity Disorder (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) megnehezítheti, vagy éppen ki is zárja a jogosítvány megszerzését. Súlyosabb esetekben már meg sem kapja az alkalmasságit, aki ebben a „betegségben” szenved, ami azt jelenti, hogy esélye sincs levizsgázni.

Egy biztos, nem érdemes kijátszani a „rendszert”, mert annak súlyos következményei is lehetnek. Annak viszont van realitása, hogy az ember megtanulja kezelni ezt a problémát, megtanulja kezelni saját magát és abban az esetben már lehet szó jogsi szerzésről.

Erről a „betegségről” főként gyerekekkel kapcsolatban hallunk egyre többet. Sokféle terápia van, ami segít nekik az ADHD kezelésében. De az igazság az, hogy mi felnőttek is küzdünk hasonló problémákkal, csak megtanultuk valamilyen szinten kezelni, helyre rakni őket. Néha nehezebb, néha könnyebb, de általában működik.

ADHD és jogosítvány

Akit mélyebben érdekel a figyelemzavar témakör tanulmányozása, annak jószívvel ajánlom Dr. Máté Gábor – Szétszórt elmék c. könyvét. Az ADHD tüneteiről, kialakulásáról és kezelhetőségéről tudhat meg olyan információkat, amik rávilágítanak mindennapi nehézségeinek ok-okozatára.

Mi a VezessJol-nál kizárólag jogosítvánnyal rendelkezőkkel foglalkozunk és természetesen mi is találkozunk az ADHD különböző fokozataival az ügyfeleink között. Valahogy levizsgáztak, de mivel nem érezték úgy, hogy ez nekik valaha is menni fog, ezért eltették a jogsit a fiók mélyére. Idővel megtanulták valamilyen szinten kezelni magukban ezt a problémát és pár év elteltével újra erőt éreznek magukban, hogy még tovább fejlődjenek és a vezetéssel kapcsolatos problémáikat is leküzdjék.

Mindig maradj éber!

Amit számtalanszor elmondunk ezekben az esetekben és úgy tűnik, hogy működik is az az, hogy „Igyekezz ÉBER jelenlétben tartani magad”.

Ez az az állapot amikor nincsenek elvárásaid az adott helyzettel kapcsolatban, hanem teljesen nyitottan, mindenféle előítélet nélkül reagálsz. Nem értékeled ki, hogy mi történik, hanem egyszerűen elfogadod, hogy éppen úgy zajlanak az események ahogy, és Te pedig éppen úgy reagálsz rá ahogy. Nem mérlegelsz, hogy ez most éppen jó vagy rossz. Csak van és kész. Aki képes mindig minden körülmények között fenntartani ezt a hozzáállást, az elérheti a szenvedéstől mentes állapot. Nem kell ezt túlmisztifikálni. Ez egy amolyan, állandó derűvel és együttérzéssel teli állapot, amikor mentesek vagyunk minden szorongástól.

Ez kitartó gyakorlással elsajátítható.

Aki nehezen fókuszál, annak nem javasoljuk, hogy hangos táncdal mellett vezessen, ugyanakkor számos más jellegű halk zene segítségére lehet.

ADHD és jogosítvány

A VezessJol Elmélet című előadásainkon is kihangsúlyozzuk és részletesen tárgyaljuk, hogy miért olyan fontos vezetés közben az ÉBER jelenlét állapotát fenntartani a koncentrált vezetéssel szemben.

Tapasztalataink alapján elmondhatom, hogy egy-két súlyos esetet leszámítva, mindenkinek tudtunk segíteni, hogy leküzdje ezt a problémát vezetés közben és hogy biztonságos autóvezető válhasson belőle.

Ha Te is ADHD okozta problémákkal küszködsz, és úgy gondolod, hogy ezért alkalmatlan vagy az autóvezetésre, kérlek ne add fel anélkül, hogy megpróbálnád szakember segítségével leküzdeni. Az igazság az, hogy semmit sem veszíthetsz, maximum a kételyeidet.

VezessJol - Bányai László

Bányai László

VezessJol