Tuti, hogy nő vezeti!

Ha nem úgy vezetsz, mint egy férfi, akkor már nem is vagy jó vezető? Ki szerint? Általában a nők teljesen más stílusban vezetnek, mint a férfiak. Általában. Mint az élet minden más területén, itt is vannak kivételek, de ez a cikk most azoknak és azokról a nőkről szól, akikben valamilyen feszültséget, stresszt, szorongást kelt a vezetés. -Az autóvezetés.

Na de mik is azok a sztereotípiák, amikkel a női vezetők nap mint nap szembenéznek?

Sokan úgy gondolják, hogy a nők befolyásolhatóbbak, kevésbé határozottabbak. Halkan megjegyzem, ezt az átlag szereti is kihasználni, így tovább görgetve nővi ki magát a konfliktuskerülés, mint újabb női tulajdonság. A nők a döntéseiket többnyire az érzelmeikre alapozzák, és nehezebben teremtik meg az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Mindez valóban csak női szétszórtság vagy cicahiszti lenne? Ez mind megjelenik a vezetési stílusukban is? -Vizsgáljuk meg.

Női sofőr készül az autó indításához, közben rád néz.
Indulhatunk? Kapcsold be az öved!

A minden probléma okozója: Önbizalomhiány

Miért van a nők 90%-nak önbizalomhiánya? -Ez bizony megérdemelne egy újabb cikket, de most szorítkozzunk az autóvezetésre. Az önbecsülés és az önbizalom ingadozás számos területre kihat az életben. Azokban az időszakokban, amikor egy nő bizonytalanabb magában, az autóvezetés is stresszesebb lehet számára. Az önbizalom hiánya, a figyelemelterelő gondolatok vagy az érzelmi zavarok megnehezíthetik a koncentrációt és a reakcióidőt vezetés közben.

A bizonytalan nők kerülik a kockázatot, ami azt jelenti, hogy kevésbé lesz hajlandó olyan helyzeteket vállalni, amelyekben vezetnie kellene. (És itt nem csak az autóvezetésről, hanem saját életük vezetéséről is szó van.) Ez jelentheti azt, ahogy reagál egy nő a konfliktushelyzetekre általában, úgy reagál autóvezetés közben a forgalmi szituációkra is? Átlagosan igen, de nem törvényszerű. A jó hír az, hogy a gyakorló vezetés képes fejleszteni az önbizalomhiányt és a problémamegoldó készséget is nem csak az autóvezetés terén.

Megoldás

Keressük meg a probléma gyökerét. Az önbizalomhiány gyökerét. Ez visszanyúlhat egészen gyerekkorig, de érdemes a baráti -és családi forgatagban is vizsgálódni, hogy ki van ránk a legnagyobb hatással. Ki tud befolyásolni, kire tudok felnézni, vagy éppen kinek engedem meg, hogy vezesse az életem. Van -e olyan a környezetemben, aki elhitetni velem, hogy képtelen, alkalmatlan vagyok bizonyos dolgokat megtenni. -Hidd el, nincs olyan határozott, esetleg türelmetlen vagy agresszív sofőr, aki az otthon melegében hagyja magát „ledudálni” az útról. Ugyan stratégiát és modort válthat, de személyiséget nem.

A megoldás folytatása

Ha félsz a vezetéstől, vagy kevésnek érzed autóvezetői tudásod ahhoz, hogy biztonságosan vezethess az utakon, érdemes egy olyan trénert keresned, aki nem csak begyakorolt útvonalakat ismételteti veled… Nagyon fontos a coaching szemlélet, az empatikus hozzáállás, illetve az, hogy ismerje a problémád és annak gyökerét. Nem attól fogsz magabiztosan és önbizalommal teli vezetni, hogy tudod a „mackósajtnál” mit kell csinálni. Akkor oldódik meg, illetve oldódik fel benned a félelem, ha szembenézel vele. A tréner segítségével addig csinálod újra és újra azt, amitől félsz, amíg rá nem jössz, hogy a régi beidegződés téves. A gyakorló vezetések alatt többször bebizonyítod magadnak, hogy nem az történik a gyakorlatban, amit az agyad próbált bemesélni neked.

Tipp: VezessJol – Vezess velünk jogosítvánnyal!

Az emberek álarcot tartanak az arcuk elé, hogy ne lássák az érzelmi kifejezést.
Vedd le az álarcot! Az autóvezetésnél minden kiderül Rólad!

Női autósiskola?

Hadd oszlassam el első sorban a te sztereotípiádat. A nők nem mindig empatikusak, nem feltétlenül cukiznak, és nem tudnak folyamatosan együtt érezni veled.

Számodra a legfontosabb a támogatói környezet. Lehet, azt gondolod, hogy neked ezt csak egy nő tudja megadni. Ha a nő sztereotípiákat gyárt férfi autóvezető trénerekről, akkor ne legyen meglepetés az sem, ha a női vezetőkről szóló sztereotípiák is életben maradnak. A legfontosabb a kommunikáció, őszinteség és empátia. Mindkét fél részéről, teljesen mindegy, hogy nő vagy férfi.

A gyakorló autóvezetéssel foglalkozó trénerek személyre szabott technikákat és módszereket alkalmaznak az önálló vezetési képességek fejlesztésére és az önbizalom megerősítésére. Ilyen esetekben nem az a fontos, hogy nő vagy férfi, hivatásos autóvezető oktató vagy autóvezetési tréner, hanem az, hogy a KRESZ -en kívül olyan szociális készségei és pszichológiai ismeretei legyenek, amelyek nem átmenetileg vagy felületesen oldják meg a problémádat.

Említésre méltó az is, hogy egy ADHD-s, vagy PTSD (poszttraumás stressz szindróma) -ból épülő emberhez hogyan viszonyul a tréner. Egyáltalán ismeri e a felsoroltak alap tüneteit, velejáróit, és tud e azok figyelembevételével segíteni? Ezekhez (is) kevés egy gépjármű vezető oktató papír.

Csak a nők félnek az autóvezetéstől?

Nem, nem csak a nők félnek az autóvezetéstől. Félelem az autóvezetéssel kapcsolatban minden nemnél és korosztálynál előfordulhat. Az autóvezetési fóbia, amelyet amaxofóbia néven is ismerhetsz, bárkit érinthet, függetlenül nemtől vagy életkortól. De, még mielőtt bárki is azt gondolná, hogy amaxofóbiája van, és inkább meg sem próbálja – gondolja át, nem e inkább az a probléma gyökere, hogy nem gyakorolt eleget, vagy esetleg a környezetében van egy-két „mindent tudó agymosó” egyéniség. Ezen kívül, még számos más verzió előfordulhat. Rossz tapasztalata, élménye volt autósiskola oktatójával, esetleg volt egy balesete és még nem dolgozta fel, vagy csak élethelyzete kényszeríti arra, hogy autót vezessen.

Nagy általánosságban viszont elmondható, hogy aki fél a vezetéstől, az valójában nem a vezetéstől fél. Attól fél, hogy hibázik, hogy rosszul cselekszik – azaz nem bízik magában. Attól fél, hogy másban kárt tesz tudatlanságával, figyelmetlenségével (ami más életszituációban esetleg már előfordult), vagyis retteg, hogy amit tesz, az kijavíthatatlan. Tehát fél, vizualizál (akár soha meg nem történt baleseteket, életveszélyes forgalmi szituációkat) ami az önbizalomhiányból ered. Nem bízik magában, a cselekedeteiben, mert más személyek, vagy más személyek által rögzült negatív gondolatok uralkodnak el elmélyén, de leginkább egész életén.

A férfi türelmetlenül és mérgesen fordul a női sofőr felé.
Félsz vagy megfélemlítettek? Nem mindegy!

Pontosan mi az Amaxofóbia?

Az amaxofóbia az autóvezetés vagy az autókhoz való kapcsolódó szorongásos zavar, ami számos különböző okokból lehet jelen a női sofőr életében. A gyakori tünetek közé tartozik a szorongás, a pánikrohamok vagy a túlzott félelem az autóvezetéstől vagy az autóutaktól.

Mutatunk néhány olyan jellemzőt, amelyek segíthetnek megkülönböztetni az amaxofóbiát az egyszerű gyakorlat hiányától:

Intenzív és irracionális félelem: Ha az autóvezetéshez kapcsolódó félelem aránytalanul nagy és nem indokolja a helyzetet, akkor az amaxofóbia jele lehet.

Fizikai tünetek: Ha autóvezetés előtt vagy közben jelentkeznek fizikai tünetek, mint például szapora szívverés, remegés, légszomj vagy izzadás, akkor valószínűleg szorongásos reakció áll fenn.

Kerülési magatartás: Az amaxofóbiában szenvedők gyakran igyekeznek elkerülni az autóvezetéssel kapcsolatos helyzeteket vagy kerülik azokat.

Kognitív reakciók: Az autóvezetés előtt vagy közben tapasztalt intenzív félelem és a pánikrohamok gyakran kognitív reakciókhoz vezetnek, például túlzottan negatív gondolatokhoz az autóvezetéssel vagy az autókhoz kapcsolatban.

Nem soroltunk fel minden páldát az amaxofóbia általános tüneteire. A tünetek idővel változhatnak, átalakulhatnak. Ha te is úgy érzed, hogy az autóvezetéssel kapcsolatos félelem vagy szorongás jelentősen befolyásolja mindennapi életed vagy képességeid, érdemes pszichológus segítségét kérned.

Amaxofóbia teszt

Teszteld, hogy fennállhat e nálad az Amaxofóbia gyanúja. A teszt nem hivatalos, de rávilágít számos olyan témára, amellyel lehet, hogy érdemes foglalkoznod, szakemberhez fordulnod.

Válaszolj az alábbi kérdésekre, hogy mennyire érzed magad kényelmetlenül vagy szorongóan az adott helyzetekben. (1-től 5-ig terjedő skálán értékeld.)

 

 

1 – Egyáltalán nem érzek szorongást

2 – Néha érzek szorongást

3 – Csak akkor szorongok, ha rossz napom van

4 – Mindig szorongok, igyekszem kerülni a helyzetet

5 – Szorongok, rettegek, bepánikolok a szituációtól

 

 

1.       Hogyan érzed magad, ha vezetned kell egy autót?

2.       Mennyire érzed kényelmetlennek, hogy nagy forgalomban kell vezetned?

3.       Hogyan érzed magad, ha nagy sebességgel kell vezetned?

4.       Mennyire érzed kényelmetlennek, ha keskeny vagy szoros utcákon kell vezetned?

5.       Mennyire zavar az, ha mások figyelnek rád, miközben vezetsz?

6.       Hogyan érzed magad, ha rossz időjárási körülmények között kell vezetned?

7.       Mennyire érzed magad kényelmetlenül, ha hosszú távolságokat kell vezetned?

8.       Mennyire félsz attól, hogy balesetet szenvedhetsz vezetés közben?

9.       Hogyan érzed magad, ha parkolnod kell egy zsúfolt parkolóban?

10.   Mennyire érzed kényelmetlennek, ha idegen helyen kell vezetned?

 

Megoldás:

Add össze a válaszok pontszámát.

Az összpontszám alapján értékeld az amaxofóbia mértékét:

25 pont vagy kevesebb: Alacsony szintű amaxofóbia

26-50 pont: Közepes szintű amaxofóbia

51 pont vagy több: Magas szintű amaxofóbia

Ha az amaxofóbia mértéke közepes vagy magas, akkor érdemes lehet szakember segítségét kérned a szorongás kezeléséhez és az autóvezetési készségek javításához.

A nő lakkozza a körmét autós kesztyűben.
Változtass, hogy más ne tudjon megváltoztatni.

Női autóvezetés friss jogsival?

Az autós közösség általában kevésbé tolerálja a friss jogsival rendelkező vezetőket, pláne, ha az nő. Az emberek türelmetlenek és kevésbé empatikusak a kezdőkkel szemben. Sokan úgy gondolják, nem rendelkeznek elegendő tudással, gyakorlattal és önbizalommal. -Jól gondolják, (bár nem mindenkire igaz) de a negatív hozzáállásuk csak további stresszt okoz a női sofőröknek. A társadalmi nyomás és az esetleges sztereotípiák is hozzájárulnak ahhoz, hogy a női sofőrök bizonytalanná váljanak vagy azok is maradjanak. Ez nem azt jelenti, hogy a női autóvezetők minden felelősséget áthárítanak a kevésbé empatikus autóvezető közösségre. – Azt jelenti, hogy ha autóvezetési gyakorlatuk közben is folyamatos inzultációk érik őket, akkor nem tud kialakulni bennük az a természetes önbizalom -és tudás érzése, ami segítené a biztonságos és élvezetes autóvezetést. Tehát, a pikírt és antipatikus megjegyzésekkel az autós társadalom saját magát is károsítja.

Biztos, hogy csak az autóvezetés stresszes?

Az autóvezetés stresszes helyzetben sok hasonlóságot mutat azzal, amikor egy nő fél irányítani az életét. Aki fél az autóvezetéstől, gyakran átéli ugyanazt a fajta kontrollvesztés érzését, mint amit az életének irányításában való bizonytalanság okozhat. Ez a félelem arra is utal, hogy a női autóvezetőnek alapból nehézségei vannak az irányítással és döntéshozatallal. Így érthetővé válik, hogy miért félelmetes számukra az autóvezetés, hiszen úgy érezhetik, hogy nem tudják megfelelően vezetni saját sorsukat. Ez a belső bizonytalanság és kontrollhiány az, ami a nőkben a vezetés iránti félelmet táplálhatja.

A nő egy vasalóval fájdalmat okoz a párjának, ahogy a férfi fájdalmat okoz a nőnek az autóban a viselkedésével.
Pontosan ilyen érzés, mikor az anyósülésről "csak segíteni akarnak".

Te vezetsz, vagy téged vezetnek?

Ha úgy érzed, hogy más irányítja az életed, vagyis nem hozol önálló, saját döntéseket, akkor az autóvezetés nem biztos, hogy élvezetes lesz számodra. A forgalomban akítv szerepet kell vállalnod, irányítanod kell az autót, és reagálnod a forgalomra. Vagyis, neked kell irányítanod, és neked kell reagálnod – egyedül. Az egy külön cikket érdemel, mit okoz a női autóvezetőben, amikor a párja folyamatosan irányítja az anyósülésről.

A női és férfi viszonyok az utakon

Az autóvezetés során a női és férfi viselkedés eltérő, melyek érzelmi reakciókban és vezetési stílusban mutatkoznak meg.

Érzelmi reakciók

A nők gyakrabban élik át a szorongást és a stresszt az autóvezetés során, ami összefügghet az általánosabb érzelmi kifejeződési tendenciákkal és a társadalmi elvárásokkal. A férfiak hajlamosabbak lehetnek a düh és agresszió kifejezésére az utakon, ami részben az önbizalom és az uralom vágyának megnyilvánulása.

Vezetési stílus

A nők általában óvatosabb és elővigyázatosabb sofőrök, míg a férfiak hajlamosabbak lehetnek a kockázatvállalásra és a versenyszellemre. Ez részben inkább genetikai hajlamokon, de társadalmi normákon és elvárásokon is alapulhat.

Interakciók az utakon

A női és férfi vezetők közötti interakciók is eltérőek. Például, női vezetőkkel szemben gyakran tapasztalható sztereotipizálás és szexizmus, amely befolyásolhatja az önbizalmukat és a vezetési képességüket. Ugyanakkor a férfiakat is gyakran megbélyegzik agresszív tulajdonságokkal, túlzott magabiztossággal.

Pszichológiai szempontból ezek a különbségek részben a társadalmi normákból, sztereotípiákból és elvárásokból erednek. A nők általában társadalmi nyomásnak vannak kitéve az autóvezetés során (is), míg a férfiak gyakran érzik a nyomást, hogy demonstrálják az uralom és az őszinteség érzését. Ezeknek a különbségeknek a megértése, segítség lehet abban, hogy hogyan lehet javítani az autóvezetési kultúrát és csökkenteni a nemek közötti feszültségeket az utakon.

Biesz Liza - B2W startéga

Biesz Liza

B2W stratéga és Mentáltréner